Ваше ім'я: *

Ваш email *


Створена бути його помічницею. Частина 1

Конспект, основні тези до 1 частини книжки Дебі Пьорл “Створена бути його помічницею” (Debi Pearl. Created to be His Help Meet”)

Жінка створена помічницею

Бут 2:18,21-22

“І сказав Господь Бог: Не добре, щоб бути чоловіку самотнім. Створю йому поміч, подібну до нього.”, “І вчинив Господь Бог, що на Адама спав міцний сон, і заснув він. І Він узяв одне з ребер його, і тілом закрив його місце. І перетворив Господь Бог те ребро, що взяв із Адама, на жінку, і привів її до Адама”.

Прип 18:22

“Хто жінку чеснотну знайшов, знайшов той добро, і милість отримав від Господа.”

Жінка – це Божий дар чоловікові.

Коли ти стаєш помічницею чоловікові, ти стаєш помічницею Христові. Якби Бог створив досконалу дружину, яка ідеально підходить твоєму чоловікові, чи була б нею ти?

1 Кор 11:8-9

“Бо чоловік не походить від жінки, але жінка від чоловіка, не створений бо чоловік ради жінки, але жінка ради чоловіка“.

1 Кор 7:34

“Незаміжня ж жінка та дівчина про речі Господні клопочеться, щоб бути святою ті тілом, і духом. А заміжня про речі життєві клопочеться, як догодити чоловікові

Краще нехай роботу, яку має зробити чоловік, він  зробить недобре, ніж ти те саме зробиш замість нього дуже добре. Дозволь чоловікові бути чоловіком, а собі – жінкою. Помічниця покликана служити чоловікові, вона має серце слугині.

Радісне серце

Радість у Господі – наша сила. Прип 17:22

“Серце радісне добре лікує, а пригноблений дух сушить кості.”

Чоловік закохався в тебе радісну. Історія жінки, у якої чоловік зраджує із секретаркою. Поради:

Пісня пісень 8:6.

“Поклади ти мене, як печатку на серце своє, як печать на рамено своє, бо сильне кохання, як смерть, заздрощі непереможні, немов той шеол, його жар жар огню, воно полум’я Господа!”

Якщо ти щиро хочеш повернути чоловіка, перестань жаліти себе, аби він тебе знову полюбив. Він буде любити те, що йому приємне. Стань приємною. Бог біля тебе, коли ти стоїш за свого чоловіка.

Вдячність

Невдоволеність походить не від обставин, це стан душі.

Фил 4:11

“…навчився я бути задоволеним із того, що маю”

1 Тим 6:6-8

“Великий же зиск то благочестя із задоволенням. Бо ми не принесли в світ нічого, то нічого не можемо й винести.  А як маєм поживу та одяг, то ми задоволені будьмо з того.”

Гал 5:22-23

“А плід духа: любов, радість, мир, довготерпіння, добрість, милосердя, віра, лагідність, здержливість: Закону нема на таких!”

Вдячність – справа практики. Вдячність породжує радість. З Ісусом не важливо, де ти і з ким ти, бо Його любов і прощення сягають глибоко і роблять тебе Його нареченою. Коли слабка жінка стає помічницею чоловікові, а таким чином інструментом у Божих руках, вона приносить велику славу Богові. Ключ до духовної перемоги – вдячність.

Пс 107:22

“хай жертви подяки приносять, і хай розповідають зо співом про чини Його!”

Мудрість

Як 1:5

“А якщо кому з вас не стачає мудрости, нехай просить від Бога, що всім дає просто, та не докоряє, і буде вона йому дана.”

Мудрість – у Божому Слові.

Важливість старшої наставниці Тит 2:3-5.

“Щоб старі жінки в своїм стані так само були, як належить святим, не обмовниці, не віддані п’янству, навчали добра,  щоб навчали жінок молодих любити своїх чоловіків, любити дітей,  щоб були помірковані, чисті, господарні, добрі, слухняні своїм чоловікам, щоб не зневажалося Боже Слово”.

Боже Слово вчить дружину покорі чоловікові.

Еф 5:22-24

“Дружини, коріться своїм чоловікам, як Господеві,  бо чоловік голова дружини, як і Христос Голова Церкви, Сам Спаситель тіла! І як кориться Церква Христові, так і дружини своїм чоловікам у всьому“.

Кол 3:18

“Дружини, слухайтеся чоловіків своїх, як лицює то в Господі!”

1 Кор 11:3

“…всякому чоловікові голова Христос, а жінці голова чоловік, голова ж Христові Бог.”

Коритися саме своєму чоловікові у всьому – кожному рішенні, рухові, плані, кожній справі. Жінка має покоритися Богові у своїй ролі помічниці: страх Божий – це мудрість. Ти не є совістю для чоловіка і твоя інтуїція не завжди є духовною. Зачепленні почуття і гнів може бути другою стороною монети контролю над чоловіком.

Гал 6:7 – що посієш, те і пожнеш.

“Не обманюйтеся, Бог осміяний бути не може. Бо що тільки людина посіє, те саме й пожне!”

Лист від жінки зі словами “Краще б я”:

Коли мій чоловік був егоїстичний вдома, його гнів спалахував і він лаявся, а потім у церкві поводився “духовно”, краще б я молилася позитивно за нього, а не ставала емоційно холодною, дозволяючи проявлятися цинізму та  невпевненості в ньому.  Краще б я відкрито проявляла любов і прийняття замість нетерплячого очікування правильної поведінки.     Коли він розчаровував мене у стосунках з дітьми, у відсутності часу наодинці з Христом, як духовний лідер, краще б я довіряла Богові та зберігала єдність, честь, повагу й покору з радісним і довірливим серцем. Краще б я заохочувала дітей шанувати його, молячись за батька, а не відкрито проявляла вбивче ставлення до нього.  

   Коли він висловлював судження про когось чи щось, краще б я не пригноблювала його позиції, вказуючи на те, що він знову неправий. 

   Коли він поводився як падло, краще б я мовчала і молилася за нього, любила його попри все, а не виказувала, що я думаю про нього і його вчинки.
   Коли він намагався придобритися через провину, краще б я не вдавала з себе круту і не змушувала його “страждати” ще трішки, а була б більш чутливою і щирою щодо його вибачень.
   Коли він тринькав гроші, краще б я мовчала і довіряла Богові, проявляла впевненість у ньому, не залежно від його вчинків. 
   Коли він хотів, щоб я щось зробила, а я не бажала, краще б я я з радістю підкорилася, а не змушувала його шкодувати  про його прохання. Твердість – це не та риса, яку треба проявляти жінці до чоловіка. 
   Коли йому потрібна була дружина, яка вірить у нього, захоплюється ним, підтримує його, приймає його, не зважаючи на помилки, краще б я знала, що була саме тією, яка могла дати йому це. 
   Коли я думала, що вказування на його помилки (дрібниці, які він зробив чи сказав)  і протиставляння його собі – це єдине, що його змінить, краще б хтось відвів мене у сторону і сказав мені, як сильно я помиляюсь, пиляючи його. 
  Коли він не достатньо висловлювався у бізнесових розмовах з друзями, краще б я мовчала і не сунула своєї “допомоги”. 
   Коли ми були оточені друзями і родичами, а він ішов робити щось своє, краще б я не робила кислий вигляд у них на очах. 
   Коли він не знав, як проявляти любов, а я була емоційно спустошеною, краще б я усе зносила, на все надіялась і любила його безумовно, а не здавалась внутрішньо і йшла за емоційним наповненням до друзів і рідних.  Я не бачила потреби в тому, щоб вселяти у собі любов до нього“.

Подумай, що у твоєму чоловікові дратує тебе найбільше і скажи собі: “Я не бачу картини вцілому, я не знаю напевне, що Бог робить у житті моєму й чоловіка. Моє критинканство набагато більший гріх, ніж його погані звички. Я ганьблю Боже Слово тим, що не люблю й не корюсь своєму чоловікові. Я відмовляюсь боротись із ним щодо цього питання. Я довіряю, що це Божа справа скеровувати мого чоловіка й докоряти йому. Я довіряю Богові”.

Розуміти чоловіка

Пізнай чоловіка, з яким ти одружилась і пристосуйся до нього такого, яким він є, а не яким ти його хочеш бачити. 3 типи чоловіків:

1) Командир. Вроджений лідер, далекоглядний,  часто на лідерській позиції – політик, пастор, директор, завідувач, голова, командир в армії. Самодостатній, не бажає, щоб його дружина була залучена в його проєкти. Жінка має стояти поруч вірною, покірною, надійною і завоювати місце в його серці тоді він цінуватиме її надміру, підтримуватиме і захищатиме. Король хоче королеву, яка розділить із ним славу.

2) Чоловік-бачення – дивиться на життя через “телескоп” або “мікроскоп”. Як глибока вода, порухи якої непередбачувані. Комунікує через слова, музику, письмо, мистецтво, дії. Може не бути багатий грошима, але буде багатий досвідом. Жінці треба бути постійно гнучкою з ним, він конче потребує її підтримки та об’єктивності.

3) Чоловік-стабільність. Постійний, передбачливий. Емоційно стабільний, без особливих пристрастей. Жінка має бути самодостатньою і ресурсною.

Пізнай свого чоловіка – який він і якою тобі треба бути з ним. Рим 12:1-2

“Тож благаю вас, браття, через Боже милосердя, повіддавайте ваші тіла на жертву живу, святу, приємну Богові, як розумну службу вашу, і не стосуйтесь до віку цього, але перемініться відновою вашого розуму, щоб пізнати вам, що то є воля Божа, добро, приємність та досконалість.”

Знайти своє життя в його житті

Бог хоче, щоб як дружина я несла затишок, благословення, нагороду, дружбу, заохочення. Божа воля в тому, щоб ти пристосувалась до свого чоловіка, тому зміни свої звички заради нього.

Твої реакції

Мудра жінка не мріє про те, як могло б бути, вона радіє і задовольняється тими обставинами, у яких знаходиться. Твої реакції показують, якою є ти в середині й у що ти насправді віриш. Перевір себе: Чи достатньо в тебе Божого страху, щоб довіряти Його Слову? Чи знаходиш ти перед Богом виправдання на зразок “я ж сильна, а мій чоловік слабкий”? Якби Бог дав тобі чіткі вказівки як розмовляти, коли замовчати, як вдягнутись, як би ти відреагувала? Чи применшуєш ти біблійну роль дружини культурою, у якій ти живеш? Коли Бог каже поважати чоловіка, чи не здається тобі, що це занадто складне завдання?

“Не моя воля, а Твоя”.

Природа чоловіка і жінки

Чоловік створений підкоряти, жінка – допомагати. Джерелом Євиного падіння було небажання довіряти Богові й чоловікові. Вразливість – це найкраща природня якість жінки і найбільша її слабкість.
1 Тим 2:14 Єва спокусилась.

“І Адам не був зведений, але, зведена бувши, жінка попала в переступ.”

Жінки мають тенденцію думати, що вони духовні, а чоловіки більш плотські.
1 Царів, Єзаваль:
– Була більш духовно посвячена, ніж її чоловік,  її внутрішні переживання використовувала, щоб керувати ним. А він був слабким і дозволив їй мотивувати його.
– Ахав був емоційно нестабільним. Коли жінка в шлюбі бере лідерство на себе, то чоловік стає ще слабшим.
– Використовуючи його стрес вселяла любов у себе. Зманіпулювала і звинуватила невинну людину, щоб Ахав заволодів його виноградником, а ця ситуація ввела Ахава в депресію.
– Збудила Ахавів пасивний дух, провокуючи його до гніву.
Домінація і контроль – це чоловічі риси.
Доброчесна жінка впевнена, тяжко працює, креативна, ресурсна.
Чоловік не може шанувати сильну жінку, яка виражає незадоволеність ним.
Єдине положення, в якому ти знайдеш реалізацію себе як жінки – у ролі помічниці чоловікові.

Помічниця підкорюється, слухається, глибоко поважає і навіть благоговіє перед чоловіком.
Жінка постала з чоловіка і для чоловіка (1 Кор 11:7-9).
Позиція і стосунок до чоловіка є відображенням великої таємниці – Христа і Церкви (1 Кор 11:3, Еф 5:32-33).
Бог пояснює, ЧОМУ чоловік має бути лідером вдома: 1) гріхопадіння відбулося через жіночу вразливість 1 (Тим 2:13-14, 1 Кор 11:7); 2) прокляття впало на неї (Бут 3:16).
Бог поставив обмеження 1 Тим 2:12

“А жінці навчати я не дозволяю, ані панувати над мужем, але бути в мовчанні.”

1 Кор 11:3

“Хочу ж я, щоб ви знали, що всякому чоловікові голова Христос, а жінці голова чоловік, голова ж Христові Бог.”

Завдяки субординації жінка має стати щаслива. Творець знає нас краще. Ти маєш слідувати за  Божим планом, записаним в Біблії. Мудра жінка розуміє, що потреба її чоловіка в пошані, не через його дії, а Богом закладену позицію. Вона швидко вчиться переключатися на його ідеї, плани, ентузіазм. Вона знаходить способи глибоко шанувати його. Вона знає, що це Божа воля для її життя.

Велика таємниця

Христос хоче в моїх із чоловіком стосунках створити модель Його ставлення до Церкви через усю вічність. Він довірив нам відображати картину Його великої таємниці.
У Єви була спільна риса із люцифером (Іс 14:13-14) – незадоволеність статусом, даним їй Богом.
Еф 5:32-33

“Ця таємниця велика, а я говорю про Христа та про Церкву! Отже, нехай кожен зокрема із вас любить так свою дружину, як самого себе, а дружина нехай боїться свого чоловіка!”

Боїться: 1) Послух – роби те, що він хоче, щоб ти робила. 2) Покора – серце віддане волі іншої особи.
3) Повага – не просто робити те, що він вимагає. Це внутрішня воля ставитись із найвищим ступенем поваги і благоговіння.

1 Кор 7:14 (якщо хтось із подружжя не вірить):

“Чоловік бо невіруючий освячується в дружині, а дружина невіруюча освячується в чоловікові. А інакше нечисті були б ваші діти, тепер же святі.”

У здоровому шлюбі обоє навчились не прискіпливо дивитись на промахи, любити партнера таким, яким він є, не намагатись його змінити чи привести до покаяння.  Не будь для нього євангелисткою, будь дружиною.
Мудра жінка відгукується на ініціативи чоловіка з насолодою, навіть якщо вони незграбні. Повага відображається не лише в діях, а і в тому, як ти почуваєшся і як це відображається на мові твого тіла.